English notice: This post is a part of the “Israeli Sphere: Connection Theory” a workshop I lead in Bezalel Art and Design School in Jerusalem, Israel. The workshop will be led in Hebrew, but I will try to post its results here with some English to accompany it too. Here’s a short description in English:
The Israeli Sphere: Connection Theory
1948, The water level in the sea of Galilee, Bublil, Shema Yisrael, what’s the connection?
Through a design-research workshop we will place information bits lost inside the web of the “Israeli sphere” in an attempt to find out, where is this Israel sphere anyway? How to design inside it? Towards it? From it? Students will work in small groups and will conduct a networked research following cultural, logical and visual connections. The work methodology will be divided into three steps: Content, Structure & Presentation, inspired by new approaches of indexing, linking and delivering information online. In spite of the networked inspiration and practice, the output of the workshop is not limited to this medium or the other and the workshop is open to students from different disciplines as long as they are ready to work hard, sleep little and experiment with this new and challenging process.
תיאור הסדנה
1948, מפלס הכנרת, בובליל, שמע ישראל… מה הקשר?
במהלך סדנת עיצוב-חוקר נמקם פיסות מידע אובדות בתוך רשת ה”מרחב הישראלי” במטרה לגלות איפה זה בכלל המרחב הישראלי הזה? כיצד מעצבים בתוכו? לתוכו? מתוכו? סטודנטים יעבדו בקבוצות קטנות וינהלו מחקר מרושת בעקבות הקשרים תרבותיים, לוגיים וחזותיים. מתודולוגיית העבודה תחולק לשלושה שלבים: תוכן, מבנה ותצוגה בהשראה מגישות חדשות לתיוג, חיווט והגשה של מידע ברשת. על אף ההשראה והפרקטיקה המרושתת, תוצרי הסדנה אינם מוגבלים למדיום זה או אחר והסדנה פתוחה לסטודנטים מדיסיפלינות שונות כל עוד הם מוכנים לעבוד קשה, לישון מעט ולהתנסות בצורת עבודה חדשה ומאתגרת.
יום ב’, בריף #1: ממצאים מהרשת
זמן הגשה: 15:00
בתחילת הסדנה התבקשתם לבחור מתוך מבחר פתקיות פוסט-איט כשעליהן מצויין מעין קוד הבנוי מספרות ואותיות. אל תרגישו מוזר אם זה לא אומר לכם כלום. פתחו דפדפן איטרנט והקלידו את הכתובת http://bit.ly/ ואחריה / ואת הספרות והאותיות שקיבלתם. לדוגמא, אם קבלתם את הקוד b4yTXe הקלידו http://bit.ly/b4yTXe הלינק המקוצר הזה יוביל אתכם אל הממצאים הראשונים שיעזרו לנו למקם את עצמנו בדבר הזה שאולי נוכל לקרוא לו “המרחב הציבורי הישראלי”.
פיסות המידע שקיבלתם חלקן תוצרי המרחב הישראלי, חלקן מיצרות את המרחב הישראלי, חלקן חיות בשלווה במרכז התודעה וחלקן נלחמות על מקומן. הבחירה בהן נעשתה על בסיס שרירותי לחלוטין, היא קרוב לודאי מיצגת פנים מצומצמים למדי של המרחב הזה אך בשאיפה יש בכל אחת מנקודות ההתייחסות הללו ערכים שידרבנו אתכם לחפש הלאה.
מה אתם צריכים לעשות?
- הכינו פתקיות צהובות וטושים שחורים עבים
- פתחו דפדפן אינטרנט וגלו את הקישור שמאחורי הקוד הראשון שקבלתם
- מיד לכשהקישור נפתח כיתבו לפחות שתי פתקיות עם הרשמים הראשונים שלכם מפיסת המידע
- חקרו עמוק יותר אל תוך הממצא שלכם וכתבו לפחות 10 פתקיות נוספות (הרגישו חופשיים לכתוב כמה פתקיות שעולות במוחיכם). אם אתם צריכים לחקור עוד כדי ללמוד יותר על המידע שקיבלתם, הרגישו חופשיים לעשות את זה.
- הדביקו את הקוד שלכם (הפתקית האדומה) על הקיר בכיתה
- הדביקו את האסוצייציות וההקשרים שלכם (הפתקיות הצהובות) מסביב לפתקית האדומה – ייצרו מעין רשת של הקשרים מסביב לקוד שקיבלתם
- חזרו על אותו התהליך עם הקוד השני
- כשאתם מוכנים או לחילופין כשהדדליין מגיע, נפגש בכיתה ונמשיך לשלב הבא
יום ב’ בריף #2 : להסתדר בשלשות
דדליין ומעבר לשלב הבא: יום ב’ 18:00
את המשך העבודה משלב זה נעשה בקבוצות. אתם לא מחוייבים לקבוצה זו או אחרת, אבל אתם מתבקשים לבחור את שותפיכם גם מתוך התחשבות בדרך בה רשתות המידע שבנו סביב הקודים שלהם יהיו מעניינות לפתח בהקשר למידע שאספתם אתם סביב הקודים שקיבלתם. בשלב הבא נעמיק את המחקר סביב רשתות המידע שבחרתם כך שזכרו שבשלב זה אתם בוחרים לא רק שותפים לעבודה, אלא גם פיסות מידע חדשות להתעסק בהן.
- בקשו מחבריכם להציג לכם את רשת ההקשרים שבנו, נסו לדמיין את החיבור בין פיסות המידע שאספתם אתם לבין אלה של חבריכם. (קחו בחשבון שנתן לכם האפשרות לוותר על כמה מהנושאים שלא יתאימו לרשת המשותפת שלכם או לשחק עם דגשים שונים על היבטים שונים ברשתות שלכם)
- התחלקו לשלשות ורכזו את הרשתות שלכם בפינה אחת בכיתה.
- חזרו על בריף #1 עם שתיים מהרשתות סביב הקודים של שותפיכם והוסיפו להם לפחות עוד 6 פתקיות (לפחות)
יום ב’ בריף #3 : נראטיב ומבנה
דדליין ומעבר לשלב הבא: יום ג’ 16:00
בשלב הבא נייצר מסלולים ונשרטט נראטיבים בין הרשתות שתוויתם. המטרה שלנו הוא למפות את הנושאים שהעלתם ולקשור הקשרים חדשים מתוך הרשתות שיצרתם.
- ראשית, כדי לעגן את ההקשרים המקוריים, מתחו חוטים אפורים בין הקוד לבין ההקשרים שמתחתם ממנו. אל תהססו למתוח חוטים אפורים בין הקישורים השונים ברשת שבניתם סביב הקוד המקורי.
- ההקשרים עצמם אם הם אינם נובעים ישירות מתוך הקוד המקורי. החוטים האפורים יאפשרו לנו להפריד בין הרשתות הראשוניות שתוויתם בשלב התוכן לבין ההקשרים החדשים שתייצרו בשלב המבנה.
- עכשיו כשכל רשת מסומנת ע”י חוטים אפורים נתחיל לשרטט נרטיב שיעבור בין רשתות ההקשרים. בחרו חוטים צבעוניים והחלו למתוח רשתות חדשות בין הקשרים שונים שהעלתם בשלב התוכן. אגב, הרשת לא חייבת להיות לינארית, הקשר אחד יכול להתחבר ליותר משני הקשרים אחרים.
- אני רוצה לראות לפחות 3 נרטיבים אופציונליים בין ההקשרים שהצעתם.
- כל נרטיב אפשרי שתציעו יכלול לפחות ארבעה מתוך ששת הרשתות הראשוניות שאיתן אתם עובדים.
יום ג’ בריף #4 : תצוגה ובריף עצמאי
דדליין ומעבר לשלב הבא: יום ג’ 19:00
בשלב זה נבחר נראטיב מוביל מתוך ה-3 שזיהינו ונייצר לעצמנו בריף עצמאי:
- בחרו את אחד מהנראטיבים שמושך אתכם במיוחד להתעסק בו
- יצרו רשת פתקיות חדשה שמתארת את הנראטיב שזיהיתם
(בשלב זה אין עוד צורך מיוחד להתייחס אל כל ההיבטים ולכלול את כל ההקשרים הראשוניים שזיהיתם בשלבים הראשוניים ואתם חופשיים להמשיך את המחקר שלכם אל תוך הסוגייה שזיהיתם במרחב הישראלי.) - כעת נסו ליצר לעצמכם את הבריף:
- מה הוא המידע שברצונכם להעביר?
בנקודות: מה אמור הצופה/משתמש/קהל/נמען העבודה לקבל?
מה הן השאלות שאתם רוצים לשאול? שאתם רוצים שהנמענים שלכם ישאלו את עצמם? - בנו אסטרטגיה של מדיום: איזה נתיב מידע יוכל להעביר את המסר שלכם בצורה הטובה והבהירה ביותר?
(התחשבו גם המגבלות הזמן והטכנולוגיה) - חלקו את התפקידים בקבוצה, בין מחקר תוכני, גרפי, טכני…
- יצרו סקיצות, כמה שיותר וכמה שיותר מהר
- הציגו את הסקיצות לפניכם ובקרו אותם ביחס למטרות שהגדרתם, האם הן משרתות את המסר? כיצד ניתן להדק אותן? כיצד ניתן להמשיך הלאה?
- יצרו לעצמכם דד-ליינים, אם תרצו להתייעץ איתי בכל אחד מהשלבים הללו, ידעו אותי בזמן (את המייל שלי יש לכם)
- מה הוא המידע שברצונכם להעביר?
- מכאן הלאה נגדיר לכל קבוצה את הבריף שלה
בהצלחה!